En parameter som påverkar priset för er rekrytering är exklusivitet. Exklusivitet innebär ofta att ett avtal, eller en del i ett avtal enkom utförs av det aktuella rekryteringsbolaget. Det är t.ex. jämförbart med hur många fastighetsmäklare arbetar vid försäljning av en bostad.

Anledningen till denna överenskommelse är dels att rekryteringsbolagen vill undvika att konkurrensutsättas mot för många konkurrenter, men också för att undvika att kandidater blir approcherade av flera olika rekryterare för samma roll – något alla inblandade vill slippa. Exklusivitet innebär ofta ett större “commitment” från rekryteringsbolaget, vilket bäddar för ett högre arvode – å andra sidan är det lättare att för rekryteringsbolaget “räkna” in ett uppdrag med exklusivitet vilket ger argument för motsatsen. Som kund vill man givetvis att det ska finnas ett starkt incitament för rekryteraren att göra sitt yttersta för att tillsätta rollen, även för svårare roller som tar tid.

Ofta ges exklusivitet under en begränsad period, vilken kan variera i tid. Att begränsa perioden från början kan vara ett smart drag av kunden, då det sätter press på rekryteringsbolaget att prioritera uppdraget. Det är dock värt att tänka på att en alltför kort period (<1 månad) av exklusivitet inte inbringar något större värde för varken kund eller rekryteringsbolag.

Det är däremot viktigt att noga se över hur exklusiviteten är skriven. I vissa fall kan den nämligen vara skriven på så sätt att rekryteringsbolaget har rätt till ersättning oavsett om kandidaten som signeras inte presenterats av rekryteringsbolaget, utan exempelvis själv sökt sig till tjänsten på egen hand. Beroende på vilka delar av processen rekryteringsbolaget utför kan det således kännas oskäligt för kunden att betala ett arvode.

Känns det snårigt? Vi förstår det.

När du väljer rekryteringspartner genom Sekando signerar du det Order Document som ställs ut av oss. Du signerar aldrig något som inte överenskommits med rekryteringspartner, och om du har några frågor kring exklusivitet är du alltid varmt välkommen att höra av dig till oss.

Ta mig till plattformen!

Se vilka områden Sekando täcker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade inlägg

Sekando

Sekando AB 559250-3741

info@sekando.se

+46 705 72 51 15

people