Hur påbörjas ett jämställdhetsarbete på bästa vis?

– Jag är lite allergisk mot jämställdhetsgrupper som enbart drivs av kvinnor. Alla vill egentligen ha ett jämställt samhälle och få en bra mix. Jag återkommer till att det måste förankras högst upp – i ledningen. Det är inget fel i att sätta ihop grupp – men det ska inte vara en kvinnogrupp. Det måste vara något man gör tillsammans – det är inte en kvinnofråga!

Vilka är dina bästa råd för att öka jämställdhetstänket inom en organisations rekrytering?

1. Se utanför ditt eget nätverk.

2. Fundera på var ni annonserar och vilken målgrupp ni når.

3. Skriv annonser i “talande text” snarare än checklistor. Kvinnor är mer benägna att känna att de ska checka av alla kriterier, så sänk antalet need-to-have för att möjliggöra större inkludering och mångfald/jämställdhet.

4. Vi har alla fördomar. I den utsträckningen det är möjligt, försök att inte få med namn, bild, ålder. Vi alla blir påverkade även om vi inte vill.

5. Ha inte bråttom.

6. Bestäm er för vilka mål ni har kopplat till mångfald redan innan ni påbörjar er process.

“Det är inte hållbart att chefer bara rekryterar personer de gillar”

– Men även att vara självkritisk, arbetsgivare som utger sig för att vara jämställda behöver också rannsaka sig själva. Att 50% av bolaget är kvinnor spelar ingen roll om majoriteten av dem har supportfunktioner medan ledande positioner och chefer är mansdominerade.

Det är inte hållbart att chefer bara rekryterar personer de gillar. Utfallet blir då att det anställs personer som är lika dem på alla sätt och vis. Att göra så innebär att bolaget går miste om kompetens och en möjlighet att ta bolaget i en ny riktning. Om ledningen är diversifierad så kommer bolaget också vara det.

“I någon utsträckning tror jag fortfarande på det personliga mötet”

Samtidigt tror jag inte att AI och robotar kommer lösa allt åt oss. Ett bolag jag tidigare arbetat med gick åt det andra hållet med en mängd olika tester där avgörandet helt och hållet föll på resultatet av dessa. Nålsögat blir minimalt och det är bara datan som avgör. När personligheten inte värderas överhuvudtaget missar de ju oerhört många riktigt bra kandidater – det tror jag inte på. I någon utsträckning tror jag fortfarande på det personliga mötet.

Michaela Sundelin

COO & Founder av Women Ahead AB

”Jag älskar allt som har med försäljning och människor att göra. Är en people person”

Om Sekando

Sekando jämför 38 rekryteringsbolag på kompetens, pris samt omdömen från tidigare kunder. Sekando är kostnadsfritt för anställande bolag och rekryteringsbolagen kan inte kontakta dig. Ett smörgåsbord av rekryterare helt enkelt.

Se vilka områden Sekando täcker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade inlägg

Sekando

Sekando AB 559250-3741

info@sekando.se

+46 705 72 51 15

people