Sekandos partner Women Ahead fokuserar på jämställd rekrytering för en bättre balans och mångfald i arbetsgrupper. Vi satte oss ned med en av grundarna, Michaela Sundelin för att ta tempen på branschens jämställdhet inom rekrytering Hur bra eller dåliga är svenska bolag på sitt mångfaldstänk i rekrytering?

– Jag upplever att de flesta svenska bolag verkligen vill arbeta med mångfald och inkludering, det är inte något de bara säger. Däremot vet inte alla bolag hur de ska gå tillväga och var de ska börja. Om ambitionen inte är förankrad i ledning och styrelse kommer det aldrig gå. De grupperna ska ju spegla den övriga organisationen.“

– Givetvis finns det en stor skillnad mellan mer etablerade bolag kontra startups/scaleups. Bolagen måste grundas med ett mångfaldstänk idag, det är så djupt rotat medans lite större, mer traditionella bolag har det kämpigare.”

Varför lyckas inte bolagen bättre?

– Den stora boven är att många företag är dåligt förberedda på hur de ska arbeta med dessa frågor. När en person slutar eller ett behov av en ny roll uppstår uppstår en tidsbrist som leder till att de inte lägger tid och energi på detta. Även om de vill så blir det då lite smått panikartat och då varken förändrar de sig eller prioriterar mångfald och jämställdhet.

“Forskning visar att mångfald driver lönsamhet”

– Generellt sett söker kvinnor jobb på sin kompetens medan män söker baserat på sin potential. Om bolag vill få till jämställdheten behöver man göra ett aktivt val, sätta tydliga mål kring slutkandidater, oavsett om det gäller ursprung, kön eller något annat.

Således behövs search och ett annat angreppssätt för att säkerställa att det finns såväl en kvinnlig som en manlig slutkandidat. Forskning visar att mångfald driver lönsamhet. Sen ska jag poängtera att det handlar om rätt person på rätt plats, inte om rätt man eller kvinna på rätt plats. Jag vill inte bli anställd för att jag är kvinna utan för mina kompetenser.

Upplever du att arbetet verkligen drivs av ledningsgrupper eller är det HR-avdelningar som drar det stora lasset?

– Min upplevelse är att rekryterande chef ska övertygas, men om då rekryterande chef är narrow minded och inte ser den här problematiken kanske den istället rekryterar efter en själv och inte för mångfald – även om HR-avdelningen hade rätt inställning från början.

“Ansvaret borde ligga på VDn”

– Yngre personer som kommer ut i arbetslivet & yngre bolag har ofta en bättre syn på detta än dess föregångare, så framtiden ser ljusare ut – men det kommer inte ske i en handvändning. Det landar ofta på en HR-avdelning att skapa en jämställd organisation. Det borde ligga på VDn och lyftas upp på dagordningen i ledningen. Först då blir det förankrat i organisationen, i annat fall kommer den här typen av frågor prioriteras bort.”

Michaela Sundelin

COO & Founder av Women Ahead AB

”Jag älskar allt som har med försäljning och människor att göra. Är en people person”

Om Sekando

Sekando jämför 38 rekryteringsbolag på kompetens, pris samt omdömen från tidigare kunder. Sekando är kostnadsfritt för anställande bolag och rekryteringsbolagen kan inte kontakta dig. Ett smörgåsbord av rekryterare helt enkelt.

Se vilka områden Sekando täcker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Relaterade inlägg

Sekando

Sekando AB 559250-3741

info@sekando.se

+46 705 72 51 15

people